Vrouwen zaterdag, VR2, 5e klasse 5e klasse 5 (kampioe nacompetitie

21 mei 2016 14:30

Scheidsrechter

Poelarends, N.M.

In de hele historie (vanaf 1945) heeft er nog nooit een dames 2 team bij IJVV een kampioenschap gevierd! Geen recreatie, maar een topprestatie. Er is een bloedstollende beslissingswedstrijd tegen VSCO aan vooraf gegaan.

Beide teams zijn elkaar dit seizoen al twee keer eerder tegen gekomen. Eerst moest IJVV op bezoek komen in Oosterwolde. Het werd toen 0-0, maar VSCO speelde sterker dan IJVV. Een paar weken geleden kwam VSCO naar IJsselmuiden. Voor ons was het toen er op of er onder en we hebben toen met 2-1 gewonnen. Door die prestatie mogen we ons nu opmaken voor de beslissingswedstrijd.

Oosterwolde, zaterdag 21 mei om 14.30 uur

Het is tijd voor de wedstrijd van het jaar. Dit seizoen is gebleken dat beide teams aan elkaar gewaagd zijn en het kampioenschap verdienen, maar er kan er maar één de beste zijn en om die eer spelen we nu.

De spanning is voelbaar en de hitte ook. Het kunstgras op het hoofdveld zorgt ervoor dat het extra warm is op het veld. VSCO trapt af en binnen twee minuten moet Helma in actie komen. De spelers van VSCO breken door en de spits zoekt Helma’s rechterhoek op met een goed geplaatst schot. Helma duikt en tikt de bal perfect uit de goal. Jony weet een corner te voorkomen en verplaatst het spel naar voren.

Binnen een paar minuten is het weer Helma die in actie moet komen. De buitenspelers zijn snel, maar ze worden voldoende gehinderd door Jony en Danique. Daarnaast hebben we nog de back-up van ons centrale duo Tessa en Jill. Helma komt uit en grist de bal voor de voeten van de spits weg.

Na twee keer de adem diep inhouden is het nu aan Ellis om namens IJVV een corner te trappen. Het trappen van corners is haar specialiteit. Ze trapt de bal perfect in het 16-metergebied waar die door een speler van ons wordt naast geschoten. Eén minuut later is het VSCO die mag aanleggen voor een corner. De speelster van VSCO kopt de bal over. Zo gaat de wedstrijd op en neer.

Na 10 minuten spelen legt Ellis (vanuit een corner) de bal zoals altijd weer goed in het strafschopgebied. Annemarie ziet kans om uit te halen, maar de keeper redt. Vervolgens komt VSCO er gelijk weer uit en schieten ze naast onze goal. Onze keepster hoeft niet in actie te komen.

Na een kwartier spelen staat Jony net iets over de middenlijn als ze de bal naar Marjolein (MB) ingooit. Deze mid-mid weet hier wel raad mee en plaatst de bal in één keer over een aantal verdedigers recht voor de goal. Annemarie (linksbuiten) wordt vrij voor de goal gezet, maar de bal zweeft nog hoog door de lucht en de keeper komt uit. Iedereen gaat staan. Wie is er eerder? Annemarie strekt haar been, de keepster gooit haar armen omhoog, Annemarie tikt de bal met haar wreef subtiel over de keeper en hij belandt in de goal. 0-1!

Na dit doelpunt wordt het spel aan beide kanten wat rustiger. VSCO wordt goed in bedwang gehouden en komt er niet meer gevaarlijk uit. Na 30 minuten staat Annemarie op de achterlijn (bij VSCO) en schermt ze de bal goed af. Ze weet weg te draaien van de verdediger en met een vlijmscherpe voorzet komt de bal bij de inlopende Ellis terecht. Ellis kopt, maar de bal suist over.

Het laatste kwartier van de eerste helft blijft IJVV sterker dan VSCO. We staan voor en we zijn niet meer echt in gevaar gekomen. Met een 0-1 voorsprong gaan we rusten.

In de rust zijn we kalm en zijn we het er over eens dat we met z’n allen een goede wedstrijd spelen. Iedereen gaat voor elkaar door het vuur. Maar we weten één ding. VSCO moet nu komen en als zij moeten scoren, scoren ze. Het is nu aan ons om het tegendeel te bewijzen.

IJVV trapt af voor de tweede helft, maar verliest snel het balbezit. We weten dit te herstellen en in de 47ste minuut mag Ellis weer een corner trappen. Alle corners van Ellis komen levensgevaarlijk in het strafschopgebied terecht. We hebben dit seizoen al regelmatig uit de corners gescoord, maar het zit er nu nog niet in. In de 50ste minuut is er een levensgevaarlijke uitbraak van VSCO. De rechtshalf breekt door en weet de bal bij de spits in het 16-metergebied te bezorgen. De spits schiet van dichtbij, maar in een goede reflex weet onze Neuer de bal tegen de paal aan te tikken.

Beide teams zijn aan elkaar gewaagd. Er zijn fases dat IJVV het overwicht heeft, maar we moeten alert blijven. De counters van VSCO zijn dodelijk. IJVV heeft het meeste balbezit, maar wordt niet meer echt gevaarlijk. De spitsen van VSCO breken nog een aantal keer door, maar onze verdedigers lopen het gat goed dicht waardoor Helma vaak relatief makkelijk de bal kan oppakken.

De officiële speeltijd is voorbij. We zijn minuutjes verwijderd van een groot feest, maar dit wordt uitgesteld. VSCO scoort de 1-1 en het publiek gaat uit zijn dak. Toeteren, juichen, stampen. Dit betekent een verlenging.

De verlenging

Voordat we de verlenging beginnen, eerst weer even de koppies bij elkaar. Er is geen verslagenheid te zien. Iedereen is kapot. Kapot van de hitte, kapot van een goede tegenstander. Maar dit geldt ook voor VSCO. Dat besef heeft iedereen. Vanaf de kant worden we gesteund door de harde kern van dames 1 en door vaders, moeders, buren etc. Deze steun zorgt ervoor dat we ons weer opladen. VSCO speelt misschien thuis, maar wij voelen ons thuis.

VSCO trapt af voor de verlenging. VSCO neemt het initiatief van IJVV over. Voor de eerste keer deze wedstrijd breekt de rechtsbuiten volledig door en komt ze alleen op Helma af, maar we noemen Helma niet voor niets Neuer. Helma komt uit, verkleint haar goal en redt! Een paar minuten later breekt VSCO aan de andere kant door. Jony weet zich tussen de bal en de tegenstander te wurmen en schermt de bal af waardoor Helma kan redden. Hier komen we een paar keer goed weg.

De tweede helft van de verlenging zakken beide teams in en worden niet meer gevaarlijk. De scheidsrechter van de KNVB fluit af. Deze kampioenswedstrijd wordt beslist door een penaltyreeks.

De penaltyreeks

Afgelopen woensdag is er op penalty’s getraind, maar niemand had verwacht dat het hier op uit zou draaien. Een penalty er in schieten tijdens een training is heel wat anders dan een penalty schieten tijdens een kampioenswedstrijd. Iedereen kan een penalty nemen, maar wie kan de bal goed plaatsen onder zo’n immense druk? Wie durft het aan om deze verantwoordelijkheid te nemen?

Voor de reeks begint staan we weer bij elkaar. Iedereen die het lef heeft om de penalty te nemen verdient al het respect. Mis je? Dat kan de beste gebeuren. We zijn zo ver gekomen. We willen kampioen worden, maar we zijn al zo trots dat we tot het einde hebben gestreden. Dit is hoe dan ook een topseizoen.

Naomi ten Have neemt namens IJVV de eerste penalty. Beide teams staan rond de middenstip. Armen om elkaars schouders heengeslagen wachten we in spanning af. Naomi loopt met de bal naar de penaltystip. Het publiek is stil. Naomi legt de bal neer, wacht tot de scheidsrechter het sein geeft en schiet. Ze zoekt de linkerhoek op en scoort!

Nu is het aan VSCO. Helma staat in het midden van haar goal en wacht. De tegenstander neemt haar aanloop en schiet. Helma duikt naar links, maar de tegenstander zoekt geen hoek op. Ze schiet door het midden en met haar rechtervoet tikt Neuer de bal uit de goal. Wat een held!

Dit gaat de goede kant op, maar we moeten nog vier penalty’s nemen. De tweede penalty is voor Marjolein. Ze legt de bal neer, neemt haar aanloop en haalt hard en hoog uit. Ooooooooh te hoog?! Pfff onderkant lat vliegt de bal in de goal. Yes! De volgende penalty weet VSCO te scoren en het is nu aan Ellis. Ellis legt de bal neer, maar volgens de scheidsrechter niet goed genoeg. Hij verplaatst de bal en legt hem beter op de stip. Ellis schiet hard en hoog, maar te hoog. De bal zoeft over de lat. De volgende penalty weet VSCO te scoren, dus we staan nu gelijk. De vierde penalty is voor Jill. Ze zoekt haar hoek op en plaatst de bal kalm maar hard in de goal. De penalty van VSCO pakt Helma bijna, maar helaas net niet. Het komt nu op de vijfde penalty aan, als deze wordt gemist hebben we een groot probleem.

Tamara (onze captain) loopt naar voren. Dit hele seizoen heeft ze de penalty’s genomen en dat is niet voor niets. Ze schiet en scoort! Nu volgt de vijfde penalty van VSCO. Pakt Helma deze? VSCO schiet en scoort ook. Ieder team heeft de vijf penalty’s genomen en er vier gescoord. Nu gaan we om en om penalty’s nemen. Zover hadden we het nog niet besproken, maar iedereen was er over uit dat Annemarie nu de penalty moest nemen. Annemarie loopt naar de stip, legt de bal neer en loopt een paar stappen naar achteren. Heel beheerst schiet ze de bal links van de keepster. Doelpunt! En nu moet VSCO het weer laten zien. De speelster van VSCO loopt naar voren en legt de bal neer. Ze neemt haar aanloop en…. schiet over!!! Het is voorbij! Het team vliegt als een gek naar onze penaltykiller. Wat een wedstrijd! Wat een finale! Ongelofelijk! We zijn kampioen!

Het winnen van deze wedstrijd is een ultiem gevoel. Wat een topprestatie. 120 minuten voetballen, penalty’s schieten en stoppen en dan winnen. Geweldig! Iedereen heeft zich tot het uiterste ingespannen en dat is beloond. VSCO, bedankt voor deze mooie sportieve wedstrijd. Marten, bedankt voor je inzet als grensrechter dit seizoen. Harry en Anton bedankt voor het coachen van dit kampioensteam. We zijn er blij mee dat jullie afscheid kunnen nemen met dit kampioenschap. Dames, jullie zijn wereldklasse!