Mannen zaterdag, 1, 2e klasse H

3 september 2016 18:00

Scheidsrechter

Pouls, Z.

IJSSELMUIDEN – DOS Kampen heef zaterdag de derby bij IJVV met 1-3 gewonnen. In dit duel werd weer duidelijk dat IJVV achterin kwetsbaar is. Met snelle omschakelingen buitte DOS dit uitstekend uit. De Kamper ploeg liet zien dat het ten opzichte van vorig seizoen aardig is gegroeid en met Tom Diender aanvallend een stuk sterker is geworden.

Bij DOS Kampen vervulde Hicham Ziyech zaterdag een belangrijke rol. Hij strooide met steekpasses en lanceerde zo dikwijls de levensgevaarlijke Tom Diender en Twan Knul. IJVV is achterin vooral kwetsbaar aan de zijkanten. Trainer Brugt Bergsma kon geen beroep doen op de geblesseerde backs Jelle van Putten en Husain al Waily. De verdedigers Danny van den Berg en Marc van Dieren oogden kwetsbaar.

Nu moet gezegd dat het IJVV in dit duel ook niet mee zat. In de 11e minuut leek Niek Beens te scoren, maar de scheidsrechter keurde de treffer af. Beens liep eerder buitenspel en kreeg vervolgens de bal weer terug van Jorian Wellenberg, waarna hij scoorde. De scheidsrechter oordeelde dat Beens voordeel had behaald vanuit buitenspelpositie en keurde de treffer af. Drie minuten later was IJVV weer gevaarlijk. Uit een voorzet van Chiel Buikema kopte Sander Morren net naast. In de 16e minuut had Roelof van den Berg een fraaie individuele actie in huis. Hij nam vervolgens het doel onder vuur. Christiaan van der Worp bracht redding op de doellijn.

In de 21ste minuut deed DOS voor het eerst serieus van zich spreken. De goed spelende Twan Knul had een aardig schot in huis, dat maar net naast ging. Na ruim een half uur spelen was Knul weer gevaarlijk. Na een fout van Lenhard de Velde moest IJVV-doelman Jasper Fix redding brengen op een kopbal van Knul. DOS nam meer de regie in handen en kwam in de 34ste minuut op voorsprong. Fix kreeg een schot niet onder controle. In de rebound prikte Knul raak. Vlak voor rust etaleerde Hicham Ziyech zijn klasse. Uit een vrije trap van Horstman verwende hij de ruim 1500 toeschouwers met een fraaie omhaal. Deze poging ging net over het doel. Vlak daarna werd een schot van Buikema gekeerd door keeper Van Dijk en kopte Beuling aan de andere kant naast.

In de tweede helft kwam IJVV sterk uit de kleedkamer. Dat leidde al snel tot twee grote kansen. Roelof van den Berg werkte de bal echter net naast en een minuut later slaagde Lenhard de Velde erin om de bal vlak voor het doel over te schieten. In de 53ste minuut profiteerde IJVV bijna van geklungel op het middenveld bij DOS. Roelof van den Berg had een vrije doortocht. Hij passeerde keeper Roy van Dijk, waarna de bal net naast hobbelde.

Na deze sterke fase van IJVV kwam DOS er weer beter in. In de 62ste minuut werd Twan Knul goed diep gestuurd. Alleen voor de keeper schoof hij de bal naast. Een minuut later viel de belangrijke 0-2 via een perfecte counter. Raymon Beuling bezorgde de bal op een presenteerblaadje voor het doel bij Tom Diender. Die kon eenvoudig scoren. DOS had IJVV stevig bij de strot. De IJsselmuidenaren wonnen op het middenveld geen tweede bal. De thuisploeg moest steeds aanvallender gaan spelen, waardoor het achterin nog kwetsbaarder werd. In de 70ste minuut kreeg DOS echter te maken met een forse tegenslag. Bij het doel was er een opstootje, waarbij rake klappen vielen. De scheidsrechter had alleen de inleiding van het tumult gezien en stuurde DOS-verdediger Jeroen Drost met rood weg wegens slaan. Even later werd ook DOS-assistent Meloudi Zaki weggestuurd, vanwege een opmerking die hij maakte tegen de assistent-scheidsrechter. Vlak nadat het duel werd hervat, was het bijna raak. Lenhard de Velde kopte tegen de lat. Even later leek DOS het duel definitief te beslissen. Met een fraaie pass stuurde Ziyech Tom Diender weg. Alleen voor Fix schoof hij de bal in de linkerhoek (0-3).

IJVV wist zich in de 83ste minuut nog terug te knokken tot 1-3 via een rake kopbal van Siebren Visscher. DOS bleef daarna eenvoudig op de been en had eigenlijk verder weg moeten lopen. Diender en invaller Rico Westendorp lieten grote kansen liggen.

IJVV: Jasper Fix; Danny van den Berg, Ryan van Lente, Siebren Visscher, Marc van Dieren (78' Severin Simic); Sander Morren, Lenhard de Velde, Roelof van den Berg (60' Marvin Ruiter); Jorian Wellenberg, Niek Beens, Chiel Buikema.
DOS: Roy van Dijk; Wim Snippe, Patrick Bastiaan, Jeroen Drost, Christian van der Worp; Serkan Sahinturk (72' Martijn Barneveld), Robin Horstman, Raymond Beuling (89' Leroy Krijn), Hicham Ziyech, Twan Knul (78' Rico Westendorp), Tom Diender.