Steinhauser, B.J. (KNVB)

Accommodatie

Onbekend

Opstelling

IJSSELMUIDEN – IJVV heeft afgelopen zaterdag de tweede competitienederlaag van dit seizoen geleden. Op het eigen Den Uithoek was Sparta Enschede opnieuw te sterk. Nadat de bezoekers in het eerste bedrijf op voorsprong kwamen, werd er in het tweede bedrijf niet meer gescoord.

Wedstrijden tegen Sparta Enschede staan bij de meeste vaste supporters nog wel in het geheugen gegrift. Net zoals vorige week zijn ook deze wedstrijden vaak duels met een verhaal. Vorig seizoen werd het duel, met een voorsprong voor IJVV, in de rust gestaakt. In het restant waren de rollen compleet omgedraaid en liep Sparta over IJVV heen. De einduitslag bleef steken op 2-4. De return werd onder bloedhete omstandigheden op de laatste speeldag van de competitie afgewerkt. IJVV kende hierin geen enkel probleem met de ploeg uit Enschede en won met maar liefst 3-0.

Terugkeer
De personele problemen waren ook deze wedstrijd weer groot voor hoofdtrainer Eduard Lindeboom. Tim Roeland en Gerjon van den Berg zijn nog altijd geblesseerd en ook Siebren Visscher ontbrak wegens een blessure in de wedstrijdselectie. Eddo Wesselink moest zaterdagochtend afhaken. Even was er de hoop dat de middenvelder voldoende was hersteld van zijn griep, echter bleek dit niet het geval. Puzzelen dus. De vele afwezigen noopten Lindeboom tot enkele noodzakelijke wijzigingen. Marc van Dieren en Sander Morren schoven beide een positie door, wat betekende dat Ryan van Lente terugkeerde in de startopstelling. Marvin Ruiter sloot aan vanuit het tweede, hij begon op de reservebank. Op diezelfde bank zat voor velen de meest opvallende naam: Hicham Ziyech. De terugkeer van de aanvaller liet even op zich wachten, maar is nu toch een feit. Tussen beide partijen liggen goede afspraken en zijn terugkeer kwam, met in het achterhoofd alle blessures, op het goede moment.

Spartaans overwicht
Onder het genot van een heerlijk zonnetje brachten de beide ploegen de wedstrijd op gang. In de beginfase was het vooral aftasten. Daan Akkerman loste het eerste schotje van de wedstrijd, Jasper Fix kon de bal simpel vangen. Sparta Enschede trok het initiatief steeds meer naar zich toe en creëerde in minuut negentien de tot dan toe grootste kans. Via de beweeglijke, razendsnelle aanvallers kwamen de bezoekers gevaarlijk voor het doel van Fix. De inzet van de aanvaller verdween gelukkig voor IJVV voorlangs. De thuisploeg kreeg de wedstrijd maar niet onder controle, iedere tweede bal was voor de bezoekers en in balbezit was het erg slordig. Sparta draaide de duimschroeven aan en drong IJVV terug op eigen helft, een Spartaans overwicht dreigde. Tot echt grote kansen kwam men echter niet, tot Danny Reinders een corner mocht nemen. De buitenspeler bracht de bal voor de goal, die vervolgens voor de voeten van goalgetter Te Morsche kwam. De spits wist doeltreffend uit te halen: 0-1. De goal hing al langere tijd in de lucht en was verdiend, IJVV kon in de achtervolging. Enkele minuten later was Lars Kikkert dichtbij het uitbreiden van de voorsprong. Zijn schot verdween via een IJVV-rug over de goal.

Controverse
In het tweede bedrijf moest er door de thuisploeg uit een ander vaatje getapt worden, wilde het nog wat klaarspelen deze middag. In de rust bleef Kevin van den Berg geblesseerd in de kleedkamer achter, Hicham Ziyech verving hem. Dit betekende automatisch dat Marc van Dieren weer op linksback mocht spelen. Met het inbrengen van de beweeglijke Ziyech kreeg het spel van IJVV een impuls, wat al snel resultaat opleverde. Lenhard de Velde werd weggestuurd door Ziyech en vervolgens gevloerd door Krommedijk op de rand van de zestienmeter. De centrale verdediger van Sparta had al een gele prent opzak en kon inrukken. De vrije trap leverde vervolgens geen gevaar op. Het eerste controversiële moment van de tweede helft liet niet lang op zich wachten. Andy Sterken, met eveneens een gele prent opzak, maakte een schandalige overtreding op Willem Bel. Tot ieders verbazing durfde de leidsman geen tweede geel te geven, waar deze op zeker gegeven had moeten worden. IJVV startte een offensief en kreeg de wedstrijd stukje bij beetje meer onder controle. Al snel leken de bordjes weer in evenwicht gezet te worden. Hicham Ziyech gaf de bal strak en hard over de grond voor, Özhan Kardag hoefde er alleen maar tegen aan te lopen en deed dit dus ook. De bal vloog in het netje, echter keurde de leidsman de zuivere goal wegens buitenspel af. Controversieel moment nummer twee. De thuisploeg bleef zoeken en de bezoekers kwamen enkele keren goed weg. Het derde controversiële moment was het vloeren van Özhan Kardag in de zestienmeter. De spits van IJVV werd tweemaal gevloerd. Het eerste moment werd goed beoordeeld, de doelman van Sparta gleed richting het leer, maar raakte de spits niet voldoende voor een strafschop. Voor het tweede moment had een elfmeter gegeven kunnen worden. De centrale verdediger trok de spits wel degelijk naar achter, maar ook dit werd niet bestraft. IJVV kreeg kansen, maar benutte deze niet, waar op basis van het tweede bedrijf een gelijkspel meer op zijn plek was geweest. Een katterig gevoel overheerst. Op naar volgende week, waar Vroomshoopse Boys wacht.

Round up:
De Esch - Be Quick'28 2-4: Na de zeperd van vorige week tegen SVI wist Be Quick zich vandaag goed te herstellen tegen De Esch. De ploeg uit Zwolle won overtuigend met 2-4, nadat het al in het eerste kwartier op achterstand kwam.
Hulzense Boys - ASC'62 3-1: De ploeg uit Hulsen is moeilijk te kloppen in eigen huis, kwam ook ASC achter. Nadat Matthijs van Gelder al in de tweede minuut scoorde, wist de thuisploeg aan de hand van Van Keulen, hij scoorde tweemaal, de boel om te draaien. Wilbrink gooide het duel  vervolgens definitief in het slot.
Oranje Nassau - FC Zutphen 4-0: Oranje Nassau pakte vanmiddag overtuigend zijn eerste overwinning van het seizoen. Degradant Zutphen werd met maar liefst 4-0 naar huis gestuurd.
DOS Kampen - WVF 2-4: WVF kent een uitstekende seizoensstart. De ploeg uit Westenholte wist ook koploper DOS Kampen te kloppen.  Nadat via Ruijsch en Goudbeek de gasten uitliepen, werd de schade gerepareerd door Beuling en Bakker. In de absolute slotfase beslisten Berends en Velner het duel in het voordeel van de bezoekers.
DZSV - Vroomshoopse Boys 0-2: De tegenstander van volgende week maakte geen fout in Dinxperlo. Ton Kunst werd de grote man, hij scoorde tweemaal.
SVI - Den Ham 2-0: SVI nam het goede gevoel van vorige week mee naar deze week. Thuis werd er gewonnen van Den Ham met 2-0. El Atiaoui en Kok waren trefzeker.