13 oktober 2018 14:30

Scheidsrechter

O'Niel, W. (KNVB)

Opstelling

IJSSELMUIDEN – Op een zonovergoten Sportpark den Uithoek is IJVV er in geslaagd de drie punten in eigen huis te houden. Nadat IJVV in het eerste bedrijf de voorsprong greep, werd deze in het tweede bedrijf uitgebouwd. Een einduitslag van 4-1 was het gevolg, waarbij zowaar koppen centraal stond.

Onder het genot van een heerlijk zonnetje stond afgelopen zaterdag de competitiewedstrijd tegen ASC’62 uit Dalfsen op het programma. Wedstrijden die op de een of andere manier altijd een scherp randje hebben. Vorig seizoen was het thuisduel een spijkerharde confrontatie met enkele forse overtredingen op onder meer Kardag en Pruim die zich geblesseerd moesten laten vervangen. Uiteindelijk eindigde die wedstrijd in 1-1. Nadat Gerjon van den Berg de thuisploeg op voorsprong had gezet, bracht Matthijs van Gelder de stand vlak voor tijd weer in evenwicht. In de return kende IJVV geen enkele moeite met de ploeg uit Dalfsen. Via tweemaal Kardag en eenmaal Ziyech werd het 3-0.

Wijzigingen
Dit seizoen zijn de kaarten opnieuw geschud en gaan beide ploegen weer opzoek naar nieuw succes. Bij de gasten staat er een nieuwe hoofdtrainer voor de groep. Björn Hodes werd kampioen met Enter Vooruit en vertrok afgelopen zomer naar Dalfsen. In zijn eerste drie competitiewedstrijden won de ploeg van de nieuwbakken trainer van SVI (3-2) en verloor het van DZSV (2-1) en Vroomshoopse Boys (2-1).

IJVV kende in aanloop naar het duel wat personele problemen. Tim Roeland ondervond nog te veel hinder van zijn rugblessure, waardoor hij vandaag niet in actie kon komen. Ook Ryan van Lente (knie) en Özhan Kardag (griep) waren niet fit genoeg om te starten, maar konden wel op de reservebank plaatsnemen. Maarten Hinderks mocht starten op de plek van Kardag.

Kop op
Vanaf de aftrap werden de bezoekers meteen gevaarlijk. Een schotje van Van Gelder werd onschadelijk gemaakt. Na dit moment nam IJVV de regie in handen en creëerde het enkele kansen. Eddo Wesselink kon een voorzet van Pruim net niet binnenkoppen en enkele minuten later stoomde rechtsback Martijn de Kleine het strafschopgebied binnen. Zijn voorzet miste de precisie om een medespeler te bereiken. In minuut 10 begon IJVV met iets wat de hele wedstrijd centraal zou staan: koppen. De eerste kopkans was voor Siebren Visscher. Doelman Scherpenkate ging onder de bal door, waarna Visscher de bal niet genoeg richting mee kon geven en daardoor naast kopte. Acht minuten later had IJVV op voorsprong moeten staan. Weer was het Visscher die vrij mocht inkoppen. Een corner van Jonno Pruim vond het hoofd van de middenvelder, die het leer vervolgens snoeihard over de deklat kopte.

Het enige hoogtepunt in de minuten die volgden was de drinkpauze, op 13 oktober (!) van dit jaar. Beide ploegen creëerden weinig echt grote kansen en kwamen niet verder dan enkele speldenprikjes. Eddo Wesselink was er twee keer dichtbij. Zijn eerste voorzet verdween nipt voorlangs, de tweede raakte de lat. Beide ploegen leken met 0-0 te gaan rusten, maar niets was minder waar. Een schot van Willem Bel werd met moeite gekeerd en tot corner verwerkt. Jonno Pruim en Willem Bel haalden een slimmigheidje uit en namen een korte corner. Pruim kreeg de bal aan zijn voeten, hoorde Bel schreeuwen dat hij de bal er gewoon in moest gooien, en twijfelde dus ook geen moment. Zijn voorzet vond de inlopende Lenhard de Velde, die zin hoofd tegen de bal zette en doelman Scherpenkate passeerde. Zo ging IJVV toch nog met een voorsprong aan de thee.

Zoef
Beide ploegen wisselden niet in de rust en de eerste paar minuten waren identiek aan de die in het eerste bedrijf. ASC kwam er gevaarlijk uit via Van Gelder, die deze keer Jasper Fix op zijn weg vond. De goalie wist op een knappe manier redding te brengen. Vijf minuten later viel de mooiste goal van de middag. Siebren Visscher had de bezoekers al meerdere malen gewaarschuwd en zoals het spreekwoord zegt: driemaal is scheepsrecht. Opnieuw vond een corner van Jonno Pruim het hoofd van Visscher. Iedereen en alles kon de bal alleen voorbij horen zoeven aangezien de bal kiezelhard in de kruising verdween.

Ab-so-lute publiekslieveling
ASC’62 reageerde vervolgens pijlsnel. Chiel Pasman mocht aanleggen voor een vrije trap en wist deze via de muur te benutten. De ietwat gelukkige goal bracht ASC weer terug in de wedstrijd en de bezoekers kregen hoop. Pasman bleef gevaarlijk bleek een aantal minuten later. Jasper Fix bracht opnieuw zeer knap redding op de inzet van de spits, diezelfde Fix lag enkele minuten later ook in de weg bij een vrije trap. ASC bleef drukken, terwijl IJVV op zoek ging naar de bevrijdende 3-1. Na enkele kleine kansen over en weer, gooide IJVV een kwartier voor tijd de boel in het slot. Opnieuw speelde Jonno Pruim zich knap vrij en wist hij met een piekfijne voorzet Maarten Hinderks te bedienen. De, volgens speaker Peter Hoekstra, ab-so-lute publiekslieveling wist hier wel raad mee en kopte via de grond raak. De derde assist van Jonno Pruim en de derde kopgoal van de middag. Dat we dat nog eens mee mogen maken op Sportpark den Uithoek. Even later deed Hinderks nog een duit in het zakje. Nadat de bal in eerste instantie overduidelijk met de hand van de lijn werd gehaald, besloot leidsman O’Niell toch om geen strafschop te geven. De afgeslagen bal kwam voor de voeten van een IJVV’er, die Kardag diep stuurde. Randje buitenspel, de grensrechter stak zijn vlag in de lucht, maar ook dit mocht door van de scheidsrechter. Kardag schoof de bal zacht en laag voor de goal, waarna Hinderks alleen nog maar het laatste tikje hoefde te geven.

Round-up:
Vroomshoopse Boys – WVF 0-0: In Vroomshoop werd er door beide partijen niet gescoord. Veel meer valt er niet te vertellen. IJVV neemt het volgende week op tegen WVF, de oude ploeg van Willem Bel.
DOS Kampen – Sparta Enschede 4-1: De ploegen die nog ongeslagen waren troffen elkaar op De Maten. De aanvalstandem van de Kampenaren dendert vooralsnog door. Na een vroege achterstand door Daan Akkerman, repareerde DOS de schade snel via treffers van Knul (2x) en Bakker (2x) en werd er overtuigend gewonnen met 4-1.
SVI – Hulzense Boys 1-2: SVI draait tot op heden erg stroef en pakte ook geen punten tegen Hulzense Boys. Marco ten Bolscher zette Hulsen al vroeg op 0-1, waarna Youp Kok een kwartier voor tijd de bordjes in evenwicht kon zetten. Machiel van Keulen werd de matchwinner, hij wist de 1-2 binnen te tikken.
DZSV – Oranje Nassau 2-1: Luuk van Klompenburg werd de grote man aan de kant van DZSV. Hij scoorde twee keer. In de slotfase deed Oranje Nassau wat terug via Saricicek, maar het bleek uiteindelijk niet genoeg.
De Esch – Den Ham 3-0: De Esch deelde vandaag een flinke klap uit aan Den Ham. De thuisploeg won afgetekend met 3-0 door doelpunten van Vehof (2x) en Bos.
Be Quick’28 – FC Zutphen 5-2: De Zwolse ploeg behaalde zijn eerste punten van het seizoen. Degradant Zutphen werd overtuigend met 5-2 verslagen.